MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

Ено туризъм Хотели
Ено туризъм Хотели 1 Ено туризъм Хотели 2 Ено туризъм Хотели 3 Ено туризъм Хотели 4 Ено туризъм Хотели 5 Ено туризъм Хотели 6
Виненият туризъм е един от най-бързо развиващите се и добиващи все по-голяма популярност видове туризъм в България. И това не е случайно.  Производството и консумацията на вино има дълбоки традиции по българските земи, датиращи на повече от 5 000 години. Много преди тази напитка да се превърне в символ на Франция, Испания и Италия, древните автори описвали невероятните качества на тракийски елексир, който бил създаван на територията на днешна България. Траките, наред с култовите съдове и обредите, са оставили достатъчно следи за своето преклонение и към виното, което те използвали не само за консумация, но и като ритуален дар към своите богове, за единение със своите божества. Сред множеството артефакти от тракийските племена, най-често срещаните са именно съдове за съхранение или консумация на вино: кани, ритони, амфори.
До наши дни са се запазили няколко уникални български сортове лози като памид, червен мискет, димят, гъмза, мавруд и широка мелнишка лоза, от които само ароматния мавруд може да бъде опитан в България. В по-ново време в България започват да се засаждат масово и други сортове като каберне, мускат, мерло, совиньон блан, шардоне, траминер и грузинския сорт ркацители, който през 60-те години е заемал близо 40% от производството на бели вина.
За последните 20 години обаче винения бизнес в България придобива нов облик. На територията на цялата страна се появяват все повече нови малки и средни по големина винарски изби, които имат не голям добив, но за сметка на това се отличават с уникално качество и атрактивни цени. Почти всички имат дегустационни, където техните клиенти имат разнообразни възможности да се насладят на ароматните и вкусни български бели и червени вина, наред с красива природа и добра кухня.
Най-характерни сортове в България са червените винени, на които се пада около 60% от винопроизводството. Най-голям дял имат памида, следван от каберне совиньон, мерлото и широката мелнишка лоза. Сред белите винени сортове, най-често се произвежда ркацители, димят, червен мискет, мускат отонел и шардоне.  
В България могат да бъдат отличени 5 лозаро-винарски района: южнобългарски или района на Тракийската низина, източно-български регион или по черноморското крайбрежие, северно-български регион или района на Дунавската равнина и северозападната част на България, югозападен регион или районът по поречието на р. Струма и подбалкански регион или т.н. Долина на тракийските царе.

© 2001 — 2023 | All rights reserved | created by format.bg