MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

Да почиваме в България!

Културно наследство

Културно наследство Хотели
Културно наследство Хотели 1 Културно наследство Хотели 2 Културно наследство Хотели 3 Културно наследство Хотели 4 Културно наследство Хотели 5 Културно наследство Хотели 6
България е малка страна, разположена на кръстопът между Изтока и Запада, на територията на която в продължение на хилядолетия са оставяли своите следи различни цивилизации, народи и традиции. Няма град или селище в страната, където да не се открият архитектурни паметници или различни културни паметници от траки, готи, гърци, римляни, хуни, славяни, прабългари, печенеги.
Едни от най-ценните културни и архелогически богатства, откритието на които продължава до ден днешен, е тракийското наследство. Траките са населявали територията на България между VІ в. пр.н.е. - І век. Според Херодот това е била най-многобройната народност след индийската. Те имат общи традиции, характеризирали се като смели воини, развивали са и почитали изключително много различните видове изкуството. На територията на страната са открити множество богати погребения с безценни и изработени с невероятно изящество предмети от злато и сребро. Особено ценни са Панагюрското и Рогозенското златни съкровища.
През средата на І в. пр.н.е. до VІІ в. пр.н.е. българските земи стават част от Римската империя  и на териториите на днешните Пловдив и София се оформят големи административни центрове на римскте провинции. Особено забележителни паметници, запазени и до днес са: античният театър и римският стадион в Пловдив. По времето на император Константин София процъфтява и дори се превръща в една от най-любимите му летни резиденции. Според много източници той я нарича: „Сердика – моят Рим“.
След разпадането на Римската империя по българските земи се заселват славянски и прабългарски племена. През 681 г. те се обединяват и създават държавата, наречена  България. Преминавайки през различни борби за надмощие и територия, приемане на единен език и религия, в крайна сметка България се превръща в една от най-мощните държави през Средновековието. В център на тази култура са последователно: Плиска, Велики Преслав, Велико Търново и столицата на страната – София. По време на Първото българско царство столици са Плиска и Велики Преслав. Тогава в държавата се разгръща мащабно строителство, приема се християнската религия и в тези исторически обекти могат да бъдат видяни изключително интересни сгради от раннохриянската култура на България и Европа.
По време на Второто българско царство столицата на България се премества във Велики Преслав. Това е т.нар. „Златен век“ за българската култура, по време на който България се превръща в най-мощния културно-исторически център в цяла Югоизточна Европа. Създава се славянската писменост, с помощта на която България спира проникването на чуждото културно, езиково и политическо влияние. Превръща в люлка на славянската култура. Кирилицата и до днес е официална писменост в Русия, Украйна, Беларус, Сърбия и Македония.
След дълги и продължителни войни през 1018 г. България попада под властта на Византия. След близо век, братята боляри Асен и Петър основават Второто българско царство и преместват столицата във Велико Търново. В града са запазени множество крепости, дворци и църкви от ХІІ – ХІV в. От тази епоха особен интерес представляват: стенописите от Боянската църква, която се намира до София.
През XIV век България попада под Османско владичество. Страната, както и останалите балкански държави, стават последната преграда пред османската агресия, спасявайки Европа от попадане под Османско владичество.
След Освобождението през 1878 година от руската освободителна армия, България отново се връща в лоното на европейските държави.

Каталог обекти в курорта

© 2001 — 2024 | All rights reserved | created by format.bg