MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

Да почиваме в България!

За България

About Bulgaria

Какво е полезно да знае всеки турист


Пролог. Представителят


    От постоянното си общуване с туристи Представителят отдавна вече е достигнал Просветление и няма нищо страшно ако приемете за нормално да му звъните на мобилния от десет вечерта до осем сутринта, да се появявате на уговорените срещи в последния момент, дълго да го разпитвате за подробностите около екскурзията, която ви е заинтригувала, разяснени ви вече неколкократно от него. Освен това, в такъв случай, винаги е интересно да се разбере ще успее ли Представителят да дотича навреме до следващия хотел или не.
    На особено енергичните туристи препоръчваме да проверят познанията на Представителя по умствено-айкидо – накарайте Представителя поне два-три пъти да смени хотела или стаята ви или пък и двете. Истинският Представител по всяко време би съдействал за задоволяване на най-разнообразните ви нужди с нестихваща радост.
Този добър и знаещ човек винаги е готов да отговаря подробно на всякакви ваши въпроси и особено на тези, чиито отговори можете да прочетете само в следващите глави. Така че продължавайте да питате!

 


Глава 1. Времето


    Формулата на местното време е проста - попитайте Гринуич колко му е часът и прибавете още два. Информация за размисъл: времето на излитане от България, записано в самолетния ви билет е…българско!

 


Глава 2. Парите


    За съжаление и тук без тях не може. В трепетно очакване близкото, но неясно бъдеще на прехода към еврото (поради липса на нещо по-добро), в България традиционната за тукашните земи парична единица – лев (множествено число левове), изживява последните си дни. Един лев в масовото съзнание е същото като сто стотинки (но не по тежина). В обращение са монетки от 1,2,5,10 и 50 стотинки, както и 1 лев. Далеч по-голям интерес представляват банкнотите. Копюрите са си много добри и са на стойност, съответно 2, 5, 10, 20, 50 и 100 лева.

 


Глава 3. Отново за тях


    Можете да обмените пари в хотела, в обменното бюро или в банката. В някои хотели обменните бюра работят денонощно (Попитайте Представителя в кои.). За обмяната не ви е необходим паспорт. Бъдете нащрек – по обменните бюра само гледат да измамят доверчивия турист. Затова не се притеснявайте да бъдете придирчивии и дълго време да изучавате на таблата с обменните курсове. Важно е да знаете, че съгласно закона една сделка се счита за действителна, само след като сте положили подписа си върху издадения ви чек, където е отбелязана получената от вас сума в същите тези левове.
P.S. При никакви обстоятелства не сменяйте валута на ръка, ще ви оберат, при това по най-нагъл начин. Тогава ще ви се наложи или начаса да забравите за неприятната случка или да се тюхкате до самия край на отдиха. Друго няма какво да се каже.

 


Глава 4. Рецепция


    С тази важна дума се обозначава мястото за регистрация във фоайето на хотела, където стои замислено или любезно момиче. Момичето обикновено говори на няколко езика с различен успеваемост. На един от тях, тя ще ви запознае с услугите, които предлага хотела, с работното време на ресторанта и бара, ще ви извика такси и ще ви съобщи прогнозата за времето утре.
Отдихът ви в хотела започва с формалностите на Рецепцията и завършва пак там с получаването на картонче с адресна регистрация. Между тези две събития, за да напомняте за себе си в промеждутъка, ви препоръчваме да се отбивате тук, за да оставите или вземете ключа от стаята си, да се поскарате малко, или просто да отвличате с празни приказки момичето (вж. по-горе),
Досадният бит (пране , гладене) преследва честния човек дори и по време на почивката му! Точно в такива случаи на помощ идва Рецепцията – поинтересувайте се колко струва прането и химическото чистене и помолете за ютия под наем!

 


Глава 5. Сейф


    Сейфът, както е личи от самата дума, е предназначен за съхранение на вашите документи, пари и други съпътстващи ви ценности на труднодостъпно за крадеца място. Всеки уважаващ себе си хотел предлага под наем индивидуални сейфове. За условията по наемането ще ви разкажат на Рецепцията (вж. Глава 4). Без много да му мислите се съгласете с тези условия и смело започнете почивката си!

 


Глава 6. Медицински услуги, или за това как работи застраховката


    При възникване на застрахователно събитие, трябва да се обадите на телефона, посочен в застрахователната полица (обажденето може да е градско или международно – в този случай на Рецепцията ще ви издадат квитанция, сумата по която ще ви бъде възстановена от застрахователната компания).
До половин час при вас ще пристигне лекар, който обслужва съответната застрахователна компания.
В зависимост от условията на застраховката, посещението на лекаря ще е безплатно или платено. Ако посещението е платено, то лекарят ще ви издаде удостоверение за възстановяване на платената сума, когато се върнете у дома.
За подробностите четете застрахователната си полица!
При нужда се свържете с представител на КИТТ, който може да ви помогне при възникването на застрахователно събитие

 


Глава 7. Спешна помощ


    Във всички населени места в България телефонният номер на полицията е 166, на Бърза помощ 150, на пътната аварийна служба 91146 и 146 (ако звъните от мобилен).

 


Глава 8. Как и откъде да провеждаме телефонни разговори, а също и малко за мобилните комуницации


    Можете да звъните от хотела (вярно, вариантът е най-скъпият, а и не е безопасно, заради възможно подслушване на разговорите ви от спецслужби. Можете да отидете и до пощата и да се обадите оттам, а освен това можете да се възползвате и от уличните телефони, които работят с фонокарти. Карти можете да си купите от Рецепцията на някои хотели или от курортните супермаркети.
Още един вариант, всъщност най-изгодният, е интернет-телефонията. Напоследък по курортите на всяка крачка/навсякъде започнаха да се появяват кабинки за тази цел. 
    А сега за мобилните връзки – най-добре са, разбира се, онези малко на брой щастливци, които имат и мобилен телефон, и платен роуминг. Малко по-зле се чувства притежателят само на мобилен. На него препоръчваме да си купи допълнително, съвсем изгодно, от българските мобилни оператори предплатена сим-карта и да я използва както той си реши – например, периодично да се обажда на Представителя (глава 1) на КИТТ, че то всичко се случва.

 


Глава 9. Сувенирите


    Сувенир, в туристическия смисъл на тази дума, е прието да бъде наричана всяка дрънкулка с неизвестен произход и със също толкова трудно установимо предназначение, която отишлият в страна Х турист, горд бърза да занесе на никъде не ходилите си роднини и приятели.
За чест на българските сувенири смело може да се каже, че не всички са направени в Китай. Струва си точно на тях да им се обърне внимание. Такива сувенири са ръчно рисуваните керамичните съдове (е, вярно, от тях не можеш да отнесеш много, защото са тежки за носене и лесни за чупене), ковани изделия от мед, везани с българска бродерия салфетки,покривки, ризи, тъкани изделия с неочаквани и направо индиански съчетания на цветовете.
    Типичният за България сувенир е или флакон с розова есенция (евтино, пък и може да мине за розово масло) или флакон с истинското знаменито българско розово масло ( доста скъпичко и се предлага със сертификат за качество). Като подарък може да се отнесе и добро местно вино, мед, качествен скъп коняк, ракия (най-силната национална алкохолна напитка) или мастика (анасонова). Симпатични са и кукерите – народни носести-космати плашила, които гонят злите духове. Продават се като кукли или маски.Глава 10. За кражбите и безопасността


    “Бъдете внимателни и винаги наглеждайте нещата си” – придържайте се към това просто правило и не би трябвало да възникнат никакви проблеми.
Затваряйте балконската врата на хотелската стая, когато излизате (особено ако сувенирите са вече купени).
Като цяло в България, особено по курортите, обстановката е спокойна и отпускаща. Можете смело да се разхождате нощем и да се любувате на лунния горски пейзаж, да лудувате по дискотеките и не знайно защо/по някаква си причина да посещавате нощните клубове и барове.

 


Глава 11. За напрежението в електромрежата

Съвсем накратко - 220 волта.

 


Глава 12. Бакшишите


    Размерът на бакшиша, който е прието да оставите на харесалия ви се сервитьор, както по целия християнски свят варира от 5 до 10 % от сметката. В много ресторанти (това е отбелязано в менюто) към обявените цени в сметката добавят 8-10 % за облужване, което разбира се не пречи да оставите за по едно кафе.
В хотела можете да оставите малка сума на портиера или на камериерката, която чисти стаята.

 


Епилог
    В деня на заминаване, за голямо съжаление на туристите, излитащите с вечерен полет, трябва да освободят стаята си по обяд (казано иначе в 12 a.m.). Но не бързайте да се разочаровате, ако в хотела има такава възможност, то срещу допълнително заплащане, ще ви разрешат да останете в стаята до към шест.
В края на почивката ви отново за кой ли път ще се срещнете с Вездесъщия Представител на КИТТ. Той ще ви изпрати до летището и ще ви помаха на раздяла.

© 2001 — 2024 | All rights reserved | created by format.bg