MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

Да почиваме в България!

Пловдив Хотели
Пловдив Хотели 1 Пловдив Хотели 2 Пловдив Хотели 3 Пловдив Хотели 4 Пловдив Хотели 5 Пловдив Хотели 6
Пловдив

Вторият по големина български град Пловдив (около 400 000 жители) се намира на 150 км от София.

Река Марица разделя Пловдив на две части, които са свързани помежду си с шест моста. Този град има много необичайна топография. Равнината от север е равна като тепсия, а върху нея се издигат група високи и стръмни самостоятелни хълмове. Зад хълмовете е отново равнина , а след нея са вече Родопите. По склоновете и в подножията на тези възвишения е разположен Пловдив – градът на шестте тепета.

Пловдив е древен град – точната дата на неговото възникване и до днес е неясна. През 1975 година археолози откриват останки от култова сграда от времето на крито-микенския период. И тъй - Пловдив е възникнал преди Атина, Рим и Константинопол. Отначало край трите тепета е било разположено тракийско селище. През ІV в. пр. Хр. градът бил завладян от Филип ІІ Македонски, който го нарекъл в своя чест Филипополис. През І в. сл. Хр. заради необичайното разположение на града, римляните го нарекли Тримонциум. През Средновековието Пловдив бил византийски град-крепост. През 1364 г. бил превзет от турците. Разцветът си Пловдив достига през втората половина на ХІХ век, в епохата на Българското Възраждане. Сега Пловдив е важен икономически и културен център.

Два пъти в годината (през май и септември) тук се провежда Международният пловдивски панаир. В Пловдив се провеждат и множество изложби и международни фестивали: Празници на операта в Амфитеатъра (в края на май – началото на юни), Международният фестивал на камерната музика (през юни), Дните на Вердиевите опери в Амфитеатъра (в края на юни), Международният фолклорен фестивал (в началото на август), Международният фестивал на кукления театър и Националната есенна художествена изложба “Стария Пловдив” (през септември).

От пловдивските забележителности най-известен е римският амфитеатър,той е твърде голям , по време на съществуването си е събирал 6 хиляди зрители. Макар и паметникът да не се е запазил изцяло до наши дни, за годините си днес изглежда великолепно.
От християнските църкви е интересно да се видят Католическият храм (1861) – някога той е бил най-големият в Османската империя, църквата св. Петка (1888), митрополитската катедрала Св. Марина (XIV в, реконструирана през 1851). В Пловдив има и джамии – Джумаята и Имарет (и двете от XIV век). На хълма Бунарджик (на запад от центъра) се намира знаменитата 17-метрова статуя на Альоша, олицетворяваща съветския войник, сражавал се за освобождението на България от фашистите.

Разходката из стария Пловдив е вълнуваща и интересна. Тук има много къщи от ХІХ век, някои от които даже са съхранили автентичната възрожденска подредба. Калдъръмените улици, античните руини, китните възрожденски къщи и не на последно място великолепният изглед от тепетата, на които е разположен старият Пловдив, заслужават вашето образовано и съсредоточено внимание.

© 2001 — 2024 | All rights reserved | created by format.bg