MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

Да почиваме в България!

Велико Търново

Велико Търново Хотели
Велико Търново Хотели 1 Велико Търново Хотели 2 Велико Търново Хотели 3 Велико Търново Хотели 4 Велико Търново Хотели 5 Велико Търново Хотели 6
Велико Търново

Велико Търново е сравнително малък (тук живеят около 75 хил.души), но много древен и необикновено красив град. Той стои върху три хълма (Света гора, Царевец и Трапезица) на скалистите брегове на река Янтра. Названието на града произхожда от славянския корен –терн (-трън). Постепенно то се е трансформирало отначало в Тернов –Трънов – Търнов, след това в Търновград – Търново. “Велико” Търново става през 1187 година след въстанието на Асен и Петър, в резултат на което България получава независимост от Византия. Тогава Търново става и столица на възстановеното българско царство и достига богатство и небивал разцвет.

На хълма Царевец се е намирал царският дворец и резиденцията на патриарха, на хълма Трапезица са били разположени именията на висшето духовенство и болярите. Отделно били обособени кварталите на монаси, занаятчии и чуждестранни търговци. През периода на Средновековието в града са построени множество църкви и манастири, дворци, мостове, крепостни съоръжения. Тук възникват Търновската художествена и литературна школи. През 1393 година Велико Търново след тримесечна обсада е завладян от турците. След като България получава независимост през 1879 г. Учредителното събрание приема първата българска конституция – Търновската, една от най-демократичните за времето си конституции.

Главната забележителност на града е хълма Царевец, където през средните векове се намирала крепост, охранявала резиденцията на царете и патриаршеския комплекс.
До наше време са запазени няколко църкви с фрескови ансамбли. През лятото цитаделата Царевец със своите назъбени крепостни стени се превръща в естествен грандиозен декор за вечерното представление “Звук и светлина” , посветено на многовековната история на България и борбата й срещу турското иго.

Особен интерес за всеки пътешественик представлява старият търговски и занаятчийски квартал, наречен “Самодивска чаршия”. Тук от древността са живяли и работили грънчари, оръжейници, пекари. Сега тук можете не само да си купите от майсторите стоки, но и да проследите процеса на тяхното производство по старинни технологии.

Велико Търново е необикновено живописен град – улиците на стария град са разположени амфитеатрално върху стръмните планински склонове и прекрасните къщи от епохата на българското Възраждане, сякаш израстват от скалите и надвисват над реката. На много места в стария град са изградени наблюдателни площадки.

На 4 км от града в планината се намира село Арбанаси, архитектурно-художествен резерват, където са запазени няколко средновековни църкви и манастири, както и къщи с автентична подредба и домакински съдове.

Каталог обекти в курорта

MICE (Конференции, Семинари, Корпоративни мероприятия)

© 2001 — 2024 | All rights reserved | created by format.bg