MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

Почивки в Сърбия

Почивки в Сърбия
Почивки в Сърбия 1 Почивки в Сърбия 2 Почивки в Сърбия 3 Почивки в Сърбия 4 Почивки в Сърбия 5 Почивки в Сърбия 6

Сърбия


Република Сърбия е държава в Югоизточна Европа. Сърбия е популярна туристическа дестинация с множество исторически, културни и природни забележителности. Страната предлага много добри условия за ски почивки, опознавателен, градски, балнеолечебен, религиозен, алтернативен и екотуризъм.

Белград е столицата на Сърбия и е най-големият град в страната. Разположен е в северната част на балканската държава, при устието на река Сава в Дунав. Населението е 1,2 млн. жители. Красивият и модерен Белград предлага на своите посетители интересни културни и архитектурни забележителности като Етнографския музей, Патриаршията, сградата на Скупщината (сръбския парламент), Народния театър, църквата “Свети Марко”, храма “Свети Сава”, бившия кралски дворец, конака на княгиня Любица и др. Повечето от тези здания са построени в края на XIX и началото на XX в.
В Белград има над 30 музея и художествени галерии – музей на лова, музей на сръбския географ Йован Цвиич, музей на жп транспорта, галерия на модерното изкуство и др. Тук се намира и музеят на един велик откривател – Никола Тесла. Тесла е етнически сърбин, прекарал по-голямата част от съзнателния си живот в страната на неограничените възможности САЩ. Често наричан от хоратa „човекът, който изобрети XX век”, Никола Тесла влиза в историята на световното развитие със своите научни постижения в областта на електричеството и магнетизма.
Богатият културен живот в сръбската столица се развива и в седемте театъра, а през м. май ежегодно тук се провежда музикалният фестивал “Белградска пролет”, както и детският международен фестивал “Радостта на Европа” през октомври. Емблематична за града е статуята на победата, построена през 1928 г. Издигнатата на постамент върху каменна колона скулптура представлява бронзова фигура на мъж, който държи меч в едната си ръка и гълъб в другата.
Белград е пазител на едно от най-красивото културно и историческо наследство. Един от забележителните му експонати е крепостта Калемегдан. Според исторически данни Калемегдан е част от крепостен град, датиращ от средните векове. По времето, когато градът е част от Османската империя, крепостта се сдобива с името „Калемегдан” – в превод: „замък”, „площад”. Крепостта се намира в едноименния парк Калемегдан. Той е най-големият парк в Белград и е сред основните забележителности на сръбската столица. Сградата на Калемегдан е реставрирана няколко пъти. Архитектурата й е изключително автентична. Една от най-атрактивните части на крепостта е средновековна часовникова кула, построена през XVI век. Калемегдан разполага с няколко наблюдателни кули и масивно каменно укрепление. Според местните именно белите каменни плоскости, от които е изградена крепостта, са първоизточник на наименованието на града - Белград.

Друга интересна туристическа дестинация е в Сърбия е Пирот. Намира се в югоизточната част на Сърбия и е богат на географски обекти. Това са планините Стара планина, Влашка планина, Белава, Сува планина. Реките, които преминават през града - Нишава, Ерма, Расничка Река, Темстица и Височица, както и четирите езера - Завой, Беровачко езеро, Крупач и Суково. Градът има пърстра и многоцветна културна история, със забележителни православни църковни храмове като църквата Св. Петка, манастира на Св. Жорж. и Св. Йоан Богослов, датиращ от края на XIV век. Той е чудесен пример за средновековна сръбска архитектура. Пирот е известен с традиционните си ръчно изтъкани килими от естествени материи и вълна, които могат да се видят и закупят на почти всички търговски обекти в града.

Национален парк Фрушка гора е едно от най-красивите места в Европа, а там се намира и историческият град Сремски Карловци. Мястото е страхотно за разходки, пикници, риболов или скално катерене. В парка се намират 16 православни манастира, които са известни с архитектурата и богатствата си.

Най-популярната дестинация за ски в Сърбия е Копаоник. Копаоник е голяма планина в централната част на страната, а най-високият й връх е 2000 метра. Курортът в планината предлага отлични условия за ски и сноуборд. Курортът разполага с 25 лифта, а ако не ви се кара можете да разгледате историческите забележителности. Всеки март там се провежда фестивалът Big Snow, където можете да се забавлявате на комбинацията от зимни спортове и музика на живо.

В Сърбия има повече от 300 минерални и термални извора. Множество градове развиват спа бизнес в централната част на страната като Матаруска Баня, Ниска Баня, Соко Баня и др. Има възможности и за балнеотуризъм в центровете на Пролом баня и Луковска баня, както и в почивни бази разположени в сръбския дял на Стара планина.

За почитателите на алтернативния туризъм най-голям интерес в Сърбия представляват пещерите и възможностите за рафтинг. Най-големите и интересни пещери са в източната част на страната. Най-известени са Мраморната пещера, Потпецка, Ресавска и Злотска. Най-старата и атрактивна е пещерата Ресавска, която е на две нива с множество по-малки пещери. Сърбия предлага наистина отлични условия за почитателите на екстремни спорт. Основните реки за рафтинг са Дрина, Ибар, Лима и Увац. Най-известната е Дрина, която в сръбската си част е дълга 220 километра и минава през страхотен каньон, който е вторият най-дълбок в света след Големия каньон в САЩ.

Много от туристите, посетили страната, остават приятно изненадани от любезното отношение и вкусната сръбска кухня. Символът на сръбската кулинария е плескавицата. Плескавицата може да се приготвя с добавени към каймата различни подправки, люти чушки и кашкавал. Най-популярна е Лесковашката плескавица, която е с доста лют вкус и е приготвена от свинско и говеждо месо. През 2007 г. Лесковашката плескавица става защитена сръбска търговска марка.

В последните десет години Сърбия възражда и развива активно и винената индустрия. Едно от най-добрите места за винен туризъм е Войводина, а винарните във Врсач в североизточната част са основен производител на бели вина, които дори са осигурявали напитката за сръбските крале.

В Сърбия се организират ежегодни фестивали из цялата страна. Повечето от тях се провеждат в края на месец август, като фестивала на духовата музика в Гуча. Най-известният сръбски кулинарен фестивал е Рощилиада, наричан още Фестивалът на плескавицата. Той се провежда в Лесковац. Там, в последните августовски дни, се събират готвачи от цял свят, за да приготвят вкусни плескавици, увиячи, кебапчета и вешалици. Събитието е съпроводено със сръбска музика, а всяка година се постига нов рекорд за изпичането на най-голяма плескавица.

Гостоприемна и приветлива Сърбия предлага много възможности за туризъм и привлича все повече посетители от цял свят.


Почивки в Сърбия отзиви

© 2001 — 2023 | All rights reserved | created by format.bg