MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

Банкя Хотели
Банкя Хотели 1 Банкя Хотели 2 Банкя Хотели 3 Банкя Хотели 4 Банкя Хотели 5 Банкя Хотели 6
Банкя

Курорт Банкя се намира се намира в подножието на Люлин планина, на брега на река Банкя, на 16 км западно от столицата София. Средната надморска височина на Банкя е 700 м.
Курортът е национален балнеолечебен център за рехабилитация и профилактика на болни от сърдечно-съдови заболявания. Банкя е един от най-посещаваните балнеокурорти в България поради
благоприятният климат, лечебните свойства на минералните води и  много добре развитата курортна база с високо квалифицирани медицински специалисти.  

Климатът на Банкя е умерено континентален с подпланинско влияние. Средногодишната температура на въздуха е 9,4 градуса по Целзий. Лятото е топло, но негорещо, а зимата - умерено студена. Облачността е умерена, а мъгливостта много слаба, поради което продължителността на слънцегреенето е значителна - над 2000 часа в годината. Относителната влажност на въздуха е умерено изразена - средногодишно 73 %. Валежите са умерени, снежната покривка се задържа средногодишно 57 дни. Тези климатични показатели са изключително благоприятни за целогодишно провеждане на балнеолечение и за обща профилактика и укрепване на организма.

Районът на курорт Банкя е богат на минерални източници - естествени и сондажни, с общ дебит 24 л/сек. Температурата на минералната вода е 36,5-37 градуса по Целзий. Минералните води са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви,  силициеви, леко флуорни, с висока алкална реакция, ниска водна твърдост, бистри, без цвят и мирис, с много приятни питейно-вкусови качества.

Показания за лечение и профилактика:
- сърдечни пороци с недостатъчност на кръвообращението до I степен
- състояния след операции на сърдечен порок - неусложнени форми
- исхемична болест (гръдна жаба) с леко изразени и леки стенокардни пристъпи
- състояния след прекаран инфаркт на миокарда - стабилизирани и неусложнени форми
- миокардиодистрофии от различен произход - компенсирани форми
- хипертонична болест I-II стадий
- хипотонична болест
- ранна атеросклероза
   
Много добре се повлияват и функционалните разстройства от съдово-органно естество, разстройства на нервната система - органи неврози.
Благоприятно въздействие има и при състояния на физическа и умствена преумора, състояния на възстановяване след прекарани заболявания и оперативни интервенции, обща профилактика, укрепване и закаляване на организма, както и за пълноценен отдих.


Курорт Банкя предлага и разнообразни възможности за свободното време - летен плаж с хидротермални басейни; живописен парк; археологически разкопки, датиращи от времето на Римската империя; църкви и манастири и множество туристически пътеки.

Банкя отзиви за хотели

Каталог обекти в курорта

© 2001 — 2023 | All rights reserved | created by format.bg