MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

Вършец Хотели
Вършец Хотели 1 Вършец Хотели 2 Вършец Хотели 3 Вършец Хотели 4 Вършец Хотели 5 Вършец Хотели 6

Вършец

Град Вършец се намира в северните склонове на Стара планина по поречието на река Ботуня. Вършец е известен с минералните си извори още от тракийско и римско време. Тракийското момче — бог Телесфор, чиято бронзова статуя от втори век пр.Хр. е била открита по тези места, днес е символ на града, известен в антични времена под името «Медека». В турски документи от 16 век градът съществува под името Виришниче. 1850 година се смята за официална рождена дата на балнео курорта Вършец, тогава с лековитата минерална вода е изцелен първият пациент — жителят на града Димитър Лучков. Първата баня в селището, построена през 1910 г., се оказала тясна за прииждащите болни и през 1930 г. е вдигната втора, по-голяма, която е в античен стил. През 1950 година Вършец е обявен за национален курорт.

 

Курортът е разположен на 380 м. надморска височина върху огромен гранитнодиоритен масив. Високите планински вериги го предпазват от студените ветрове и колебанията на температурата и правят въздуха приятен и свеж.

 

Климатът е здравословен умерено-континентален, лятото е топло до горещо, зимата - студена, есента — по-топла от пролетта.

 

Минералната вода (хидрокарбонатно-сулфатнонатриева) от шестте извора и сондажи, със средна температура 37° С е бистра, безцветна и с приятни питейно вкусови качества. Ценните и химични съставки, алкална реакция и слаба минерализация обуславят полезния и ефект.

 

Във Вършец особено успешно се лекуват заболявания на нервната система, на опорно-двигателния апарат, заболявания на обмяната на веществата.

Вършец отзиви за хотели

Каталог обекти в курорта

© 2001 — 2023 | All rights reserved | created by format.bg