MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. . . . . . . . . .
Адрес: България, гр. Несебър
Архитектурно-историческият резерват Несебър е разположен в Стария град на полуостров  с дължина около 850 м. и ширина 350 м. Несебър е един от най-древните градове на Европа. Основан е преди 3200 години. Наричан е Месамбрия през античността, Месемврия - през Средновековието, а по-късно - Несебър.

Градът е бил ограждан от крепостни стени, чиито останки са запазени и до днес. Първите са построени от траките през VІІІ в.пр.Хр., след което през V в.пр.Хр. гръцките колонизатори дострояват крепостни съоръжения. Издигнатата по време на ранновизантийската епоха крепостна стена на югозападния бряг е запазена и до днес.

В Месемврия започват да се строят много християнски храмове, след като християнството става официална религия в Римската империя.

Църквата „Свети Стефан”, наричана още Новата митрополия, е от периода ХІ - ХІІІ в. Изградена е от каменни блокове и тухли и представлява трикорабна базилика. В нея е запазен оригинален рисуван иконостас от края на ХVІ в. и резбован архиерейски трон и амвон от края на ХVІІІ век. Изографисана е през 1599 г. - изобразени са над 1000 фигури в 258 композиции. Храмът не е действащ.

В близост е разположена недостроената църква „Свети Йоан Алитургетус” от ХІV в. Пострадал сериозно от земетресение през 1913 г., храмът, който през 1964 г. получава статут на архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение, днес е обект със свободен достъп.
Един от най-добре запазените храмове от Средновековието - църквата „Христос Пантократор” е в центъра на Стария Несебър. Храмът има правоъгълна форма, построен е през ХІІІ - ХІV в.

„Свети Спас” е друга църква музеен обект. Построена е през 1609 г. със средствата на заможен несебърски гражданин. През ХVІІ век е изографисана, а в пода й дълги години е била съхранявана надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина, изложена сега в Археологическия музей в града.
В  Несебър могат да се видят и останки от ранновизантийски терми, строени през VІ в. До края на VІІІ в. те са били използвани според основното си предназначение, а по-късно са преустроени - използват се за жилищни и стопански нужди.

Т. нар. Стара митрополия е централната църква на някогашна Месемврия, носеща името на Св. София (както е било и в столицата на Византия Константинопол). Базиликата е била изградена в края на V и началото на VІ век. Дължината й е 25,50 метра, отвътре е стенописана и измазана с хоросан. Целият под е бил покрит с мозайка от малки разноцветни камъчета.

Според различни предания в Несебър е имало около 40 църкви. Днес има сведения за 23 от тях.
На територията на полуострова се намира Археологическият музей с ценни находки и икони, а така също и Етнографският музей на Несебър, чиято експозицията от предмети и вещи от бита и занаятите на жителите на града е изложена във възрожденската къща Москояни. Къщата е характерен представител на несебърската жилищна архитектура, строена е през 1804 г. Била е собственост на богат несебърски търговец.

Старият град е обявен за архитектурно-исторически резерват с национално значение през 1956 г., а през 1983 г.е включен от ЮНЕСКО в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.
© 2001 — 2022 | All rights reserved | created by format.bg