MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. . . . . . . . . .
Адрес: България, гр. Пловдив
Архитектурният резерват Стария Пловдив е комплекс, който предлага възможност за разходка из различни епохи - тук могат да се видят антични сгради, адаптирани към съвременния живот, да  се усети атмосферата на града Пловдив от времето на Възраждането.

Старият град е разположен на естествено възвишение – трихълмието (близко разположените хълмове Джамбаз, Небет и Таксим). Всеки от народите, живели през вековете тук, е оставил останки от своята култура. През античността на хълма  се заселват траките и създават укрепено селище, което е завладяно от Филип Македонски през IV век пр.Хр. Името на владетеля дава едно от многобройните имена на града – Филипополис. На самия връх на Небет тепе е запазена крепост от тракийско време.

По време на Римската империя Пловдив се нарича Тримонциум. Градът е бил важен областен център и е процъфтявал.

От тази епоха са останали множество добре запазени останки от селището - крепостни стени, павирани улици, сгради, водоснабдителна система и канализация.

Интересни обекти от римско време са Античният театър, Римският стадион, Античният форум и жилищната сграда „Ейрене”.

Античният театър е разположен между Таксим и Джамбаз тепе в естествена седловина. Построен е в началото на II век по времето на император Траян. Бил е много пищно украсен и е побирал до седем хиляди зрители. Изключително добре запазен е и днес след реставрация е отново отворен за представления.

Римският стадион се намира под площад „Джумаята”. Построен е по модел на Делфийския стадион – в света има само 12 такива, датира от ІІ в.

Жилищната сграда „Ейрене” датира от ІІІ – ІV в. Съдържа богата мозаечна украса, включваща изображение на жена, подписано с името Ейрене.

Античният форум е разположен до площад „Централен”. Представлява комплекс от сгради, библиотека, монетарница, одеон и др. Построен е през I век при император Веспасиян.
Византийският период от историята на града датира от края на IV век. По-късно тук се заселват и славяни, които кръщават града Пълдин.
Източната порта на крепостните стени, известната Хисар капия, е останала от периода на Средновековието.

Завоюването на Пловдив от османските войски променя града - мястото на византийската архитектура е заето от нов вид строителство с типично ориенталски черти. Градът получава ново име - Филибе. От този период са запазени Джумая джамия, която се намира се в самия център на града до Античния стадион, Чифте баня - построена през 1582 г. и Часовниковата кула от XVI век на върха на Сахат тепе.

По време на Възраждането Пловдив е важен икономически център. Заможните пловдивски търговци демонстрират благосъстоянието си чрез строежа на красиви, богато орнаментирани къщи, станали емблематични за Стария град. Новите възрожденски къщи са симетрични - овален салон с по четири стаи в ъглите, раздвижени са с еркери и "клюкарници" на горния етаж. В архитектурата са наречени с понятието "Пловдивски къщи". Освен красив архитектурен стил, те притежават и допълнителни пристройки като хранилища за ценни стоки, мраморни кладенци, пристройки за слуги и дори турски бани с пералня. Набляга се на цветната украса на фасадата с красиви орнаменти, интериорът е допълнен със стенописи и богати дърворезби по мебелите, тавана и стълбищните парапети.

По-интересни обекти от периода на Възраждането са къща Мавриди, къща Недкович, къщата на Степан Хиндлиян, Балабановата къща, Куюмджиевата къща и др.

Старият град Пловдив е резерват, съхраняващ ценна част от историята на града.
© 2001 — 2022 | All rights reserved | created by format.bg