MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. . . . .
Адрес: България, Приморско
Тракийското светилище Беглик таш - част от културното и историческо наследство на България - се намира на 6 км от град Приморско, в непосредствена близост до резерват „Ропотамо“. Това е най-ранното светилище, намерено до днес в Юго-Източна Тракия и по Черноморието. Откритите на мястото основи на жилища, части от култови огнища, както и други следи от човешка дейност датират още от ХІІІ век пр.н.е.
Тогава на това място са се изпълнявали различни обряди, посветени на богинята на плодородието, за което свидетелстват намерени дарове - полускъпоценни камъни. При разкопките на мястото са намерени и различни видове глинени съдове, оръдия на труда, изработени от камък и  кремък. Светилището е престанало да функционира в началото на ІV в. след Христа. Свидетелства за по-късно строителство няма открити и това го прави уникално, запазило всички свои елементи в оргинален вид.  
Самото светилище представлява огромен кръг от камъни, разположени на площ от 6 декара. Камъните са пренесени на едно място, частично са обработени ръчно и подредени във вид на часовник, календар и обсерватория.

Функците, които е изпълнявало светилището са няколко:


Храм
– напълно запазен жертвеник, изсечен в скалата, който има издълбани няколко улея, водещи към канавка, олтар, каменен престол, на който е е сядал главния жрец. За разлика от други жертвени места, тук няма и следа от жертвоприношения с животни. В чест на богинята на плодородието са били поднасяни само грозде, маслини и други плодове, символизиращи плодородието.

Календар
– върху скалата са издълбани отвори, върху които по време на пълнолуние или равноденствие е преминавала светлина между разположените встрани огромни камъни.

Часовник
– камъните са построени в такава композиция, че слънчевата светлина да пада през тях и да дава разделение на 6 части, което е било разделението на деня.
Благоприятният климат на мястото, близостта до морето и реката, както и релефа на местността са били основните причини за изграждането и на близкия град Ранули, друго интересно културно наследство на България, към който е принадлежало и светилището.
© 2001 — 2021 | All rights reserved | created by format.bg