MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. . . . . . . .
Адрес: България, София, ул. "Боянско езеро" 3
Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон” е разположена в София, в красивия квартал „Бояна“, в подножието на планина Витоша. Църквата е един от не много съхранени до наши дни христиански средновековни паметници. Включена е списъка на Световното културно наследство ЮНЕСКО.
Боянската църква е строена на няколко етапа през вековете. Първият етап между Х и ХІ век. Тогава е построена източната част на църквата с подпори, които формирали вписан кръст. Оттогава е запазен първият живописен слой, фрагменти от който са съхранени на западния и източния свод. Пластиката на фасадата е изпълнена с похвати, характерни за по-старите български храмове в Търново, Охрид и Костур.
Вторият етап на строежа на църквата датира около ХІІІ век. Тогава, по време на Втората българска държава, по волята на местния владетел Севастократор Калоян и съпругата му Десислава е пристроена нова, двуетажна църква от типа църкви-гробници. По това време е и изографисана. Съхранен ктиторски надпис говори и за нейното повторно зогафисване през 1259 година.
Именно на тези стенописи се дължи световната известност на храма, едно от изключителните постижение на българската средновековна култура. Пресъздадени са около 240 изображения, всяко от които се отличава с висока художествена стойност и оригиналност. Най-известните и стари портретни изображения на исторически лица са на ктиторите на храма (дарителите му) на севастократор Калоян и съпругата му Десислава, както и на българския цар Константин Асен Тих  и царица Ирина.
В 18 сцени зографите Василие и Димитър пресъздават сцени от бита на своите съвременници, както и житието на патрона на храма Св. Никола и на българския национален светец Св. Иван Рилски.
© 2001 — 2023 | All rights reserved | created by format.bg