MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. . . . . . . . . .
Адрес: България, Шумен, село Мадара
Националният историко-археологически резерват „Мадара“ е един то най-посещаваните обекти в Североизточна България. Намира се на 17 км от гр. Шумен и на около 70 км от гр. Варна. Хиляди туристи посещават всяка година резервата, не само защото тук се открити най-древните останки на цивилизация на Балканите, но и поради факта, че тук се намира Мадарският конник - единственият по рода си, издълбан в отвесната скала на 23 метра височина, скален релеф в Европа. По тази причина той е обявен за паметник на ЮНЕСКО. 
Мадара е особено магнетично място. Още от неолита тя е населявана от първобитни хора, гети, римляни, византийци и славяни, прабългари, българи и турци, което е свидетелство за приемственост на Мадара като култово място. Преди повече от 5 хиляди години на това място се заселва праисторическия човек в т.н. „Малка пещера“. По-късно мястото е населявано няколко столетия от едно от най-големите тракийски племена – гетите. Те използвали скалите за жилища, а т.нар. „Голяма пещера“ за светилище, където  изпълнявали различни ритуали, свързани с техните традиции и почитане на множеството божества.
През периода от І до V в. тези места са част от Римската империя. Най-забележителното културно наследство от това време е Римската вила, обитавана между ІІ и ІV в. Тя представлява огромен комплекс от сгради и най-вероятно е била собственост на богати робовладелци.
Между ІV век и ХІV на мястото възниква крепост, която е многократно преустройвана и окончателно разрушена по време на османското нашествие.
През Средновековието мадарското плато е място на важни исторически за България събития и част от най-значимото историческо и културно наследство на страната ни. Тук са оставени надписи - свиделство за основаването на Първата българска държава.
През ХІV век в Мадарското плато се изгражда и един от най-значимите скални манастири в България. В естествено издълбаните скали са функционирали през вековете параклиси, църкви, гробници и монашески килии. До днес се е съхранил и действа скалният параклис „Св. Панталеймон“.
© 2001 — 2023 | All rights reserved | created by format.bg