MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. . .
Адрес: България, Кърджали
Перперикон  е археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години през Каменната ера, паметници от Античността и средновековна крепост.  Намира се в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали на 470 m над морското равнище, на върха на хълм.
Площта на  мегалитният комплекс има площ е  5 km и е най-голямият на Балканския полуостров. Хилядолетия назад Перперикон е представлявал огромен скален масив без растителност по него.Това привлякло там хората, обожествили грандиозните канари. Не случайно точно Източните Родопи са люлка на мегалитната култураю В началото хората не са имали възможност да обработват скалите и са залагали на природната им величественост. По-късно те започнали да дялат и оформят цели помещения.
Перперикон преживява първия си голям разцвет през  18-12 в.пр.Хр. А това не е какво да е време, а епохата на крито-микенската цивилизация, на Троя и Микена.  Перперикон вече е представлявал голям скален култов комплекс. Археологическият комплекс се състои от четири основоопределящи части, представляващи съвършена композиция от новокаменната епоха:
- Мощна крепостна стена.
- Акропол- изграден от огромни каменни блокове, разположен в най- високата част на хълма.
- Дворец, изсечен в скалите и заемащ площ от 10 000 кв. м.
- Северно и южно предградия- представляващи малки улички в скалите, жилищни сгради и храмове.
Разкопките започват през 2000г. Открити са доказателства, че на Перперикон се е намирало светилището на Дионисий от тракийското племе сатри. Легендата гласи, че Дионисий скита по земята и учи хората , как да отглеждат грозде и да правят вино. В резултат на това по-късно се появяват и празниците в негова чест.
Интензивните разкопки на Перперикон дадоха богати археологически находки.
Класическият античен период на архитектурните съоръжения на Перперикон напълно се покрива с находките от това време. В подножието на града бе открита една от най-ранните тракийски сребърни монети, датирана в 5 в.пр.Хр. Особено красиви са предметите от римската епоха, 1-4 в.сл.Хр. Монетите от това време са многобройни, което свидетелства за мощен търговски обмен.
Най-много златни предмети обаче се отнасят към късноантичната епоха, 5-6 в. От този период също произхожда многобройна и красива керамика, както и множество монети, илюстриращи икономическото съживяване след готското нашествие. Уникална от световен мащаб е колекцията от оловни печати-моливдовули, произхождаща от областния център под Перперикон. Пак оттам са повече от 20 бронзови кръста с различна големина. По кръстовете се виждат изображения на християнски светци. Тук е намерен невероятно красивият сребърен ключ за ковчеже-съкровищница. Той е ажурен и в изработването му са използвани различни техники. Има чупещо се рамо и едновременно е служел за подпечатване на восъка след заключване на скъпоценното ковчеже. Ключът е единствен по рода си от епохата в световното наследство. Находките от археологическите разкопки през 2001-2002 г. са вече хиляди. Те напълно подкрепят представата, която имаме за значимостта на свещения град Перперикон. Въпрос на време е те да бъдат изложени в експозицията на Регионален исторически музей-Кърджали.
© 2001 — 2023 | All rights reserved | created by format.bg