MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. . . . . . . . . .
Адрес: България, Белчин

Крепостта Цари мали град се намира до с. Белчин, община Самоков на хълма Свети Спас. Тя е съхранила следи от няколко различни епохи и народи – траки, готи, хуни и римляни. До крепостта може да се стигне по няколко начина. Първият е с помощта на подвижен асансьор, който тръгва от подножието на хълма и има две спирки: църкавата „Св. Петка“ и втората крепостта „Цари мали град“. Другата възможност да се стигне до крепостта е по две екопътеки. Всички те водят към централната площадка на крепостта, от която се разкрива главозамайваща гледка към т.н. „Долина на щъркелите“, в която се разположено с. Белчин.


 

Според учените най-старите жители в местността са били траки. Свидетелство за това са откритите монети, керамика и оръжия, както и светилище, с над 20 култови ями, където са се извършвали различни ритуали. Те са подредени във вид на съзвездие и били запълвани с вода. В дадени моменти от годината, съзвездието попадало над тях, и по този начин древните астрономи определяли сезон от годината, както и сверявали своя календар.


 

По-късно на мястото на светилището е построена църква. Нейните пропорции и разпределение отговарят на пропорциите и разпределението изрисувано на едно от златните плочки, открити във Варненския некропол – мястото, където е открито най-старото обработено злато в света.  


 

Едно друго уникално откритие, намерено при разкопките в местността е монета с лика на Гала Пласидия. Тя била дъщеря на римския император Теодосий І и за кратко съпруга на готския крал Атаулф, а след неговата смърт се омъжила за Констанций ІІІ. Наричали я „римската Клеопатра“. Погребана е в мавзолей в Равена и е единствената жена владетел, удостоена с такава чест. Досега са открити само две такива монети с нейния лик: едната се намира в „Бритиш мюзеум“, а другата в Рим.Много кратко след като Константин Велики обявява христианството за официална религия на хълма над селото бива построена църква. През късната античност била няколко пъти разрушавана  от различни племена на хуни и готи, които също така разрушили из основи и крепостта.


 

През Средновековието църквата бива възстановена под името „Възнесение Христово“. По време на турското робство тя е опожарена из основи и днес е възстановена с актуалната си архитектура от V в.На първата спирка на подвижния асансьор е разположена още една църква от времето на Османското владичество. Наименована е на „Св. Петка“ и в нея се съхрняват част от нейните мощи. 

© 2001 — 2023 | All rights reserved | created by format.bg