MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. . . .
Адрес: България, София, бул. Черни връх 4
Националният музей "Земята и хората" е един от големите минераложки музеи в света.
През 1987 г. открива изложбените си зали за посетители. Музеят е разположен в центъра на София и заема реставрирана и адаптирана сграда - паметник на културата, построена в края на 19 век.
За осъществяването на своята мисия музеят извършва дейности в две основни насоки:
- събира, изучава, съхранява и представя минерални образци и материали
- осъществява културжни, образователни, научни, иновационни и природозащитни проекти
Залата на гигантските кристали е своеобразна галерия на природното изкуство (natural art).
Гигантски кристали се срещат в природата изключително рядко, а галерии с цели колекции от тях има само на няколко места в света.
Сред „кристалната гора” посетителят може да се приобщи към великото тайнство и хармония на природата, да разшири кръгозора си и пробуди своето любопитство и екологична съвест. 
Експозицията включва главно кристали от разновидностите на кварца: планински кристал, аметист, морион, опушен кварц, цитрин. Наред с тях могат да се видят впечатляващи образци от берил, турмалин, слюда, апатит, гипс, фелдшпати, хематит, флуорит - представени от различни региони на света, включително от България.
За обикновения посетител събирането на едно място на толкова гигантски кристали – мощни естествени генератори на енергия - прави залата уникално място, подходящо за релаксация или вдъхновяващо нови творчески идеи. 
Тук човек неволно си задава въпроса: „Мъртва” природа ли са кристалите?”
Всеки минерален вид получава индивидуално име от своя откривател, обикновено свързано с имена на бележити личности и учени (гьотит, ломоносовит), с географско понятие на първо местонахождение (антарктит, везувиан), с характерни физични свойства (ахроит, родонит) или химизъм (ауростибит, кавансит).
Систематичната колекция на музея включва около 1500 минерални видове и над 200 техни разновидности. Минералите са от 106 държави, като най-добре са представени България, Русия, Чехия, САЩ, Япония, Казахстан.
Скъпоценни камъни
Скъпоценните камъни са предимно минерали, които се характеризират с красив цвят, прозрачност, силен блясък, игра на цветовете и др. Те се отличават с висока твърдост, химическа устойчивост и способност добре да се шлифоват и полират. За да бъде един камък скъпоценен, трябва да е и рядък.
В експозиция “Скъпоценни и декоративни камъни” могат да се видят почти всички скъпоценни камъни в естествен и в обработен вид. Интерес представляват топазите от Волин, Украйна с големи размери (13,5 кг.), ефектно оцветяване и ювелирно качество.
© 2001 — 2020 | All rights reserved | created by format.bg