MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. . . . . . . . . .
Адрес: България, гр. Златоград, ул. Стефан Стамболов 40
Етнографският ареален комплекс Златоград е уникален музей на открито, намиращ се в гр. Златоград, в област Смолян, близо до границата с Гърция. Тук посетителите могат да се върнат с няколко века назад във времето. Компексът е открит през 2001 година и обхваща:
Историко-етнографска музейна експозиция:
В Етнографския музей може да видите как е изглеждала една традиционно украсена стая от началото на 19в, да се запознаете с експонати свързани с бита и поминъка на местното население, дрехите и накитите, които са се носили тогава. Музеят има и малка археологическа част, която предстои да бъде разширена.
Чаршията:
В нея са разположени 8 занаятчийски работилници, където посетителите не само могат да се запознаят с различните занаяти, характерни за региона, но и при желание да се обучават на тях. 
Воденица с три водни съоръжения
 
6 заведения за хранене и развлечения,
6 места за настаняване:
Александрови къщи
Пачиловска къща
СПА-комплекс „Александър“
Коручева къща
Сивриева къща
Хостел „Гребенци“
2 СПА-центъра,
2 конферентни зали
 
В старинната част се помещават и другите два музея, които може да посетите при престоя си в Златоград - Музей на пощите и далекосъобщенията и Музей на просветното дело в Източните Родопи.
В града се намира и една от най-старите църкви в Източните Родопи- Успение на Пресвета Богородица. Построена през далечната 1834г. и вкопана 7 стъпала в земята, с икони изографисани от самия Захари Зограф, Църквата е изключително привлекателна за любителите на поклоннческия туризъм. В нейния двор се помещава килийното училище и свещоливницата, които задържат вниманието на по-малките посетители.
Златоград си има и своите пазители - Свети Константин и Елена, Света Неделя, Свети Атанас, Света Екатерина, Свети Илия. Света Марина. В миналото на върховете около Златоград е имало изградени Параклиси в чест на светиите-пазители, които са образували своеобразен кръст над града. До наши дни са запазени или възстановени първите 4, като предстои възстановяването и на на другите два.
В близост до Златоград се намират и два природни обекта, които от своя страна са свързани с траките - Тракийско светилище Белото камане край село Старцево и скален култов комплекс край село Бенковски.
© 2001 — 2019 | All rights reserved | created by format.bg