MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. . .
Адрес: България, Пловдив, ул. Д-р Стоян Чомаков 2
В едно от най-живописните кътчета в старинната част на Пловдив, около източната градска порта – Хисар капия се помещава в една от най-забележителните възрожденски къщи в Старинен Пловдив, някогашния дом на търговеца Аргир Коюмджиоглу, построен от родопски майстор през 1847 г.
С великолепна фасада  Куюмджиевата къща е връх на бароковата архитектура у нас.  
Къщата е част от Архитектурно-археологически резерват „Старинен Пловдив”. Уникалната сграда днес е национален паметник на културата.
Музеят е място, където може да се види, пипне и усети традицията. Богатата експозиция представя традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането. В постоянна експозиция земеделието и животновъдството са представени като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти тук са намерили място едни от най-характерните за периода на Възраждането – абаджийство и гайтанджийство, грънчарство, медникарство, железарство. Златарската работилница е експонирана с целия си инвентар в прекрасния дом. Показана е част от богатата колекция накити и църковна утвар. Отделено е място за традиционни народни костюми, тъкани и килими. Със своите над 11 000 експоната това е най-големият фонд на музея.  Уникални са датираните килими от средата и края на ХІХ в.
Богата е колекцията и от традиционни носии и градски костюми не само от региона, но и от други краища на България. Особено интересна е колекцията от бельо от края на ХІХ и началото на ХХ в.
 Фондът включва над 800 експоната в раздел мебели и интериор, които са датирани от началото на XIX до средата на XX век. Сред тях се отличават ценните колекции от изписани порцеланови чинии, газени лампи, чугунени и кахлени печки, гарнитури от мека мебел, писани ракли и сандъци. Във фонда на музея се съхраняват 5 400 експоната в раздел музикални инструменти. Латерни, пиана, грамофони (някои, от които са от началото на ХХ век) представят градската култура през отминалото столетие. Наред с тях фондът разполага и с разнообразни народни инструменти от региона - гайди, дудуци, кавали, гъдулки, гусли, окарини, тъпани.
 Съвсем пестеливо е представен градския бит. Интериорите на Копривщенска стая, Родопска стая и Пловдивска гостна стая допълват информацията за бита и културата на населението в региона.
© 2001 — 2023 | All rights reserved | created by format.bg