MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

.
Адрес: България, Пловдив, пл. Съединение № 1
Историческият музей в гр. Пловдив съдържа над 60 000 експоната и представя културните ценности на града и Пловдивския край в периодите между ХV и ХХ век. Музеят има 4 експозиции, разположени в четири различни сгради и разделени на периоди и теми: Съединението на България, Българското възраждане, книгоиздаване и съвременно изкуство и история.
Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” е разположена в сграда на пл. "Съединение" № 1. Предназначена е за парламент на Източна Румелия, но след Съединението на България, парламентът се пренася в гр. София. Сградата е проектирана  от италианския архитект Пиетро Монтани, смята се за едно от неговите най-големи творчески постижения. Експозицията е създадена във връзка с честване на 100-годишнината на Съединението на България, едно от най-значимите събития в историята на България. Експозицията обхваща изграждането и развитието на втората българска държава, подготовката на обединението на страната. Съдържа различни документи и вещи, свързани със Съединението между Източна Румелия и Княжество България, оръжия, награди и други предмети.  
 Експозиция „Българско възраждане” се намира Старинния Пловдив в къща-паметник от национално значение. Тя е била построена по поръчка на  богатия занаятчия Георги Кендинденоглу. До  началото на ХХ век  е собственост на неговия зет Димитър Георгиади. Така е известна до момента. Изградена в типичния за ХІХ век т.н. стил „пловдивска симетрична къща“.  В експозицията се представя исторята на града от ХV до ХІХ век.
Експозицията „Книгоиздаване в България през втората половина на ХІХ и началото на ХХ век” се помещава в сграда във Възрожденски стил в Таксим тепе. Открита е в дома на основателя на българското съвременно книгоиздаване Христо Г. Данов. В нея са представени уникални екземпляри на възрожденски книги, проследяват се етапите от развитието на българското школо и дейноста на много от нашите известни просветни дейци: Йоаким Груев и Найден Йованович. Друга основна нишка в експозицията е разкриването на огромната роля на града като център на просветата и културата през ХІХ и ХХ век.
Музеен център за съвременна история се помещава в сграда, построена за военен клуб. През 1951г. сградата е функционирала като музей на капитализма. Днес тя представя съвременно изкуство. Организират се изложби, семинари и други културни събития.
Интересен момент е експозицията „Душата на японската кукла”, която представя историята на японските кукли, дарени със съдействието на японкото посолство в България.  Освен тях е представено и традиционното японско кимоно, играчки и аксесоари.
© 2001 — 2023 | All rights reserved | created by format.bg