MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. . . . . . . . . .
Адрес: България, София, Врана
Парк-музей „Врана“ се намира в околностите на София, столицата на България. Паркът е разположен на площ около 950 декара, има 1000 декара стопанство. Дворцовият комплекс се състои от две части: Стар и Нов дворец, построени съответно през 1904 година и 1912 година. Старият дворец е бил ловна хижа, проектирана от австрийския архитект Вулф. Той свързан с топла връзка с Новия дворец.

Преди Освобождението на България от турско робство, днешният дворец е бил чифликът на турския управител на София – Осман паша. По-късно земята бива окупена от княз Фердинанд I. Известен със страстта си към орнитологията, князът решава да го превърне в едноуникално екзотично кътче в близост до столицата.
През първия етап на изграждането на парка на неговата територия са били оформени две езера „Езерото с лотосите“ и „Езерото с водоплаващите птици“, които са били проектирани и построени от австриеца Хофман.

През втория етап на изграждането на парка „Езерото с водоплаващите птици“ е било пресушено. Княз Фердинанд внася много екзотична растителност, сред която преобладават алпийските и водни цветя. Като особено внимание се отделя на лилиите. Голяма част от водните растения са внесени от Китай, Япония и Австралия.

Любопитни факти:

Името на парк-музея идва от птицата врана. Когато се колебаел как да го нарече, Княз Фердинад решил да му даде име на първата кацнала птица. Това било ято врани.
В парка могат да се видят над 400 вида растения.
Сред забележителностите на двореца са таван от дърворезба, позлатена дъбова ламперия и керамични изделия „Делфтваре“. Вътрешните колони са изработени по прочутата италианска техника стуко. Има и все още работещ стар асансьор „Шиндлер“.
Карелската столова е подарък от руския император Николай II за пълнолетието на престолонаследника Борис, Княз Търновски, и цялото и? обзавеждане (маса, столове и ламперия) са изработени от карелска бреза от майстори, изпратени специално от Императорските фабрики в Петрозаводск, Русия.
От 8 юни 2013 г. парк-музей Врана е отворен за посетители в дните събота и неделя от 10-16 часа.
© 2001 — 2020 | All rights reserved | created by format.bg