MASTERCART accepted VISA accepted

Сигурността на плащането е обезпечена със сертификат Thawte

. .
Адрес: България, гр. Варна, ул. „8-ми ноември” № 3
Експозицията на Музея за история на Варна е уредена в сграда строена през 30-те години на XIX в. През 1851 г. сградата е преустроена  за Белгийско консулство. По- късно е превърната в хотел. От 1916 г. до 30 декември 1929 г. е окръжен затвор. От 1969 г. е музей. Обновяван е през 1991 г. и 2002 г.
Експозицията представя развитието на града като първостепенен пристанищен, търговско-индустриален, национален и международен курортен и лечебен център и културно-просветно средище  в годините 1878 – 1939.
В приземния етаж   са изложени експонати илюстриращи икономическото развитие на града. Експонирани са: печатарска машина от края на XIX в., първият в града тъкачен стан, внесен от Англия през 1902 г., образци и каталози на първата в България памуко-предачна фабрика „Принц Борис”,на фабрика „Текстил”,  плакети и грамоти с които са награждавани участниците в Международната промишлена изложба (1932 – 1940 г.) и Националния Селскостопански и културен събор  (1936 - 1940 г.), единствения запазен в страната самар за пренасяне на товари на докер, кош за насипни товари, макет на паролокомобил, използван при строежа на новото пристанището.
С оригинални материали са пресъздадени  коларо-железарска работилница, шивашко и обущарско ателиета, свидетелстващи за развитието на занаятите през онзи период.
На първия етаж е представено изграждането на европейския архитектурен облик на града и превръщането му в лятна столица на българската култура.
Интересни експонати са: сребърната копачка и лопатка с които княз Александър Батенберг прави първата копка на Катедралния храм „Свето Успение Богородично”, предмети от двореца „Евксиноград”, снимки и ордени на чеха Антон Новак, който има най-голяма заслуга за оформянето на Морската градина  и озеленяването на Варна и околностите, работният кабинет на най-дългогодишния кмет на Варна инж. Янко Мустаков (1935 – 1943 г.)     
Тук може да се види роялът, закупен за откриването на Първите български народни музикални тържества, открити през лятото на 1926 г. (предвестник на днешния Международен музикален фестивал „Варненско лято”).
Експозицията на втория етаж  запознава посетителите с курортна Варна от 20-те и 30-те години на XX в. Морският пейзаж, плажните артикули, къта от плажа с кабинка за преобличане,обособеното рекламно бюро, колекцията картички от морските бани, рекламните брошури на различни езици, отразяват превръщането на Варна в международно морско курортно средище. През 1921 г. Варна е обявен за първи български морски курорт. Пресъздадени са с оригиналното обзавеждане: хотелска стая, сладкарница, гостилница, фотографско ателие, адвокатска кантора, книжарница, шапкарско ателие, магазини за детски играчки и радиоапарати, гостна и вътрешен двор на варненска къща.
© 2001 — 2021 | All rights reserved | created by format.bg